Åke och Ulla Falk


Åke och Ulla Falk


 Åke Falk, född i Brunflo Jämtland den 6 september 1926.

Uppvuxen i Karlstad där han gick grundskolan. Flyttade till Stockholm på 40-talet där han studerade konst och keramik på konstfack och hade hovskulptör Axel Waleij som mentor. Därefter startade han egen Ateljé i Herrängen Älvsjö.

 

Ulla Falk (Andersson), född i Enhörna Varneby den 14 april 1925. Efter grundskola och husmorsskola utbildade hon sig till tandsköterska i Stockholm där hon också träffade Åke.

De gifte sig 1950. 1957 föddes sonen Christer.


I mitten av 50-talet köpte Åke tillsammans med frun Ulla en mindre gård (Petterslund) i Enhörna utanför Södertälje.Petterslund var tidigare i Ullas släkts ägo.

En permanent ateljé och utställningslokal byggdes i ett gammalt 1700-tals torp med tillhörande ladugård. Detta ställe blev senare känd som Falkgården och förädlades efterhand av Åke och Ulla till ett mycket populärt utflyktsmål med dammar, fontäner, blommor i mängd samt friflygande duvor. Även Guldfasaner och praktduvor fanns på gården.

Åke tillverkade figurer, fat, skålar, kannor och annan brukskeramik i lergods. Utöver keramiken målade han också tavlor, något han ägnade sig mer och mer åt den sista tiden. Han jobbade även som teckningslärare i grundskolan och på kvällarna anordnade han kroki och keramikkurser i anslutning till verkstaden. Förutom den vanliga verksamheten med måleri, skulptur och keramik, fortsatte hela tiden nya material komma in i skapandet.

Arbeten som krävde svets, skärbrännare, vinkelkap och smältdegel. Plåtbitar blev till påfåglar och stötfångarhorn till tjurar. Skrot blev till skulpturer och koppartråd förstärkte konturer. En flera månader lång resa till Sydamerika resulterade dessutom i

många tavlor från Peru och Amazonas. Åke blev genom naturprogrammet Radioholken känd för Sverige. Detta program spelades till viss del in på Falkgården, Rolf

Bergström var programledare. Även i TV kom Åkes kända keramikugglor in som maskot i TV-holken med Swiss Östgren som programledare.

Många av 60-80 talets kändisar brukade också hälsa på Åke och Ulla för att anlita Åke för inredningsråd, måleri och skulptur. Flera av dessa blev mycket goda vänner till Åke och Ulla Åkes produktion av keramikföremål var imponerande, liksom hans

skicklighet att forma leran till olika uttryck. Figurerna tillverkades för hand i små serier och skulpturer gjordes ofta på beställning. Åke tonade ner sin verksamhet i mitten av 1990-talet och tog endast emot enstaka gäster. Efter en lång tid då Falkgården legat i träda så tog ålderdomen ut sin rätt och paret Falk flyttade till ett äldreboende 2012.

Ulla avled 2014 och Åke följde efter 2016.